20 de maig del 2010

Escola de Pares i Mares: ¿Conseguimos el aprobado en la alimentación de nuestros hijos? Resum de la xarrada

Com havíem anunciat a un post anterior, ahir de vesprada va tindre lloc una nova sessió de l’Escola de Pares, en aquesta ocasió sobre Nutrició. Per als que no poguéreu assistir, us fem un xicotet resum.

Trobareu tota la informació a la presentació que teniu ací enllaçada: ¿Conseguimos el aprobado en la alimentación de nuestros hijos?

La xarrada va estar estructurada en tres parts. En primer lloc veiérem la importància de l’alimentació como peça clau d’una bona salut. Els canvis socials han portat a més xiquets als menjadors escolars, per tant s’ha de vetllar perquè en ells ofereixen una correcta alimentació i hàbits saludables. També s’ha de tindre present l’augment de les taxes d’obesitat infantil com a conseqüència dels mals hàbits alimentaris i el sedentarisme.

En segon lloc varem veure les recomanacions nutricionals per a l’edat escolar. L’alimentació ha de ser: SUFICIENT en energia, nutrients i líquids; EQUILIBRADA en nutrients; VARIADA en aliments; i SEGURA y en un ENTORN ADEQUAT. Ens va donar unes fórmules per a poder calcular les necessitats energètiques individuals utilitzant mesures com el pes i la talla. Amb diagrames i taules ens explicà què són els nutrients i les seves funcions i la importància de cada un d’ells: hidrats de carboni, lípids, proteïnes, minerals i aigua. En aquest punt ens donà unes pautes per a distribuir els diferents tipus d’aliment al llarg del dia, per aconseguir una alimentació variada i equilibrada, seguint la recomanació de fer 5 menjades al dia i quin és el consum setmanal recomanat per al menjador escolar. Aquest segon bloc l’acabarem amb un resum de quines són les claus per d’una alimentació saludable i què cal evitar. També estava previst tractar l’obesitat, les causes i conseqüències, i recomanacions per evitar-la.

Finalment va analitzar els menús del menjador dels dos col•legis: El Pare Jofré i el Guillem d’Entença, que havia estudiat prèviament. El del Guillem d’Entença, de l’empresa Contalabor, va considerar que era equilibrat i apropiat, encara que va fer algunes observacions sobre les recomanacions dels sopars. El del Pare Jofré també li va parèixer adequat, recomanant alguns canvis sobre tot per la presència de fruites, verdures i hortalisses i major varietat de peix i carn.

Precisament en el moment en el que podíem plantejar dubtes i obrir un debat varem tindre que acabar. Donat que amb poc més d’un hora no hi ha temps suficient per a tractar un tema tan ampli i que tant ens preocupa, tindrem present en un futur donar una altra sessió.

Com hem dit abans, tota aquesta informació la trobareu al document que ¿Conseguimos el aprobado en la alimentación de nuestros hijos? Al final de la presentació trobareu un test que ens pot donar la resposta. Esperem que siga més que aprovat! Conté també una recopilació d’enllaços d’interés.